Sajtó

Nagyítóval kell keresni azt a gyereket, aki tipikusan fejlődik

-Mit jelent az idegrendszeri fejletlenség pontosan, és valóban több az ilyen eset a mai gyerekek körében?

Sokszor felmerül a kérdés a hozzám forduló szülőkben is, de én úgy gondolom, hogy a védőnők szeme ma élesebb erre, illetve a diagnosztikai módszerek fejlődése is okozhatja ezt a magas számot. – mondja Szabó Andrea, gyógypedagógus, TSMT terapeuta.

Interjú a Rádió Bézs-en: 2021.01.12 kedd 20-22h

TSMT, vagyis tervezett szenzomotoros tréning. A felméréssel majd a mozgásterápiával, a hagyományos iskolaérettségi vizsgálatoknál rejtve maradó részterületi hiányok is feltárásra kerülnek, ezáltal megállapíthatóvá válik az idegrendszer érettségének – óvoda, iskola – a valódi szintje. Lássuk a SzeretetErőd Fejlesztőház szakembereit.
.
Szabó Andrea gyógypedagógus és Tsmt terapeuta, az intézmény szakmai vezetője. Missziója a korai felismerés, megsegítés, a szülők támogatása, tanácsadás. Sokszor tapasztalja, hogy mennyire felemelő érzés látni, mikor egy szorongó, nem beszélő, új helyzeteket elutasító gyermek leküzdi a félelmeit és kitartóan végigviszi az előre kijelölt feladatokat. Holisztikus szemléletmód híve, a családot egy rendszernek tekinti melynek része a gyermek, aki tünethordozó. Fontosnak tartja az önismeretet, amelyhez terápiás központjukban lehetőséget biztosít a család minden tagjának. Önismeret csoport, szomatodráma, kineziológia, különféle masszázsok, Acces Bars, és egyéni ülések igénybevételével.
*
Zsombori Judit véleménye szerint ennek a munkának az alapfeltétele az elfogadó, de határozott attitűd. Végzettsége óvodapedagógus, ehhez kapcsolódó kompetenciáit a munkája során jól hasznosítja. A családok megsegítésére használja az INPP az Access Bars és a One Brain módszert a kineziológia egyik ágát.

Péterné Elek Andrea. Végzettsége gyógypedagógiai asszisztens. A gyerekekkel való tapasztalatait a változatos óvodai munkával szerezte. A saját gyermeke terápiája által került kapcsolatba a TSMT-vel. Az itt tapasztalt fejlődés és változás olyan mértékű volt, aminek hatására elköteleződtem a Szabó Andrea és a terápia mellett.
*
A közös munkájuk során úgy döntöttek, hogy létre hozzák a SzeretetERŐD fejlesztő házat, szakmai összefogásként más szakemberekkel is együttműködnek, ezzel támogatva a hozzájuk forduló családokat.
Remélem hallgatni fogjátok, őszinte üdvözletem addig is – bbz –

Budai Polgár: Hogy a gyermekek egy boldogabb és sikeresebb életet élhessenek

Ahogy megérkezik az új kis jövevény a családba, megkezdődik a szorongások és aggodalmak végeláthatatlan sora is: eszik-e, alszik-e, fejlődik-e úgy, mint a kor-társai. hazánkban sajnálatos tény, hogy egyre több gyermek kénytelen valamilyen hátránnyal – lemaradással vagy fogya-tékkal – kezdeni földi pályafutását. ennek persze az is oka, hogy egyre kiterjedtebb az a szűrőrendszer, amely jelzi, ha baj van.